Het Trimbos Instituut heeft Derek de Beurs benoemd tot nieuw hoofd van het programma Epidemiologie, Data, Evaluatie en Monitoring (Epidem). Zijn expertise in suïcidepreventie, big data, machine learning en online preventie in de ggz en huisartsenzorg sluit volgens de organisatie aan op de thema’s van het instituut. De Beurs blijft ook onderzoek doen naar netwerkanalyses en suïcidaal gedrag in het kader van zijn ZonMw ggz Fellowship.
De Beurs stelt de overgang van Nivel naar het Trimbos-instituut te zien als een logische stap. “Het Trimbos-instituut is hét kenniscentrum voor de ggz. Ik werkte de afgelopen jaren dan ook al vaak samen met het Trimbos-instituut op het gebied van suïcide preventie, machine learning en de huisartsenzorg. Wat ik bij het instituut zo interessant vindt, is de maatschappelijke vraag: hoe kan het dat je in een welvarende samenleving zoveel psychische problemen hebt, en wat kun je hier mee doen?”
Als voorbeeld noemt de Beurs hoe vanuit Trimbos onderzoek bekend is dat jaarlijks 20 procent van de bevolking last heeft van psychische problemen. Tegelijk is bekend dat de ggz maar een deel van hen kan behandelen. “Hoe zorg je ervoor dat de maatschappij mentaal weerbaar wordt, en psychische zorg mensen zo goed mogelijk kan bereiken? Het Trimbos-instituut kan, door monitoring en duiding een belangrijke bijdrage aan deze maatschappelijke discussie leveren. Daar zet ik me graag voor in.”
Interesse voor big data, machine learning
Verder is De Beurs erg geïnteresseerd in de ontwikkelingen op het gebied van big data en machine learning, waarvan veel mensen hoge verwachtingen hebben. Toepassing ervan in de zorg is echter anders dan de toepassing in bijvoorbeeld de auto-industrie. “Zorgdata zijn veel minder compleet, en bevatten, zeker in het geval van de ggz, uiterst gevoelige informatie. De komende jaren zullen we moeten verkennen hoe we de zorg kunnen verbeteren door middel van artificiële intelligentie.”
het nieuwe hoofd van het programma Epidem heeft circa 10 medewerker om zich heen. “Mooi is dat we een nieuwe NEMESIS-meting mogen doen. Deze data, die we al sinds 1996 verzamelen, wordt gebruikt voor (internationale) onderzoeken en publicaties. Maar ook door de overheid. “Veel mensen in mijn omgeving kennen het Trimbos-instituut van de verslaving en drugs, terwijl ik het Trimbos-instituut juist ken van de ggz. Ik zou het mooi vinden als het Trimbos-instituut zichtbaarder wordt op dit vlak. Ik wil daar graag een bijdrage aan leveren.”