UT krijgt subsidie voor showcase organ-on-a-chip

vr 19 juli 2019 - 14:06
OrganChip
Technologie
Nieuws

Vanuit de Top Sector Life Sciences & Health krijgen zeven projecten een subsidie voor een ‘showcase’ die de mogelijkheden van een organ-on-a-chip laat zien. Bij drie daarvan is de Universiteit Twente betrokken, namelijk het eye-on-a-chip project, een chip om uitzaaiingen te bestuderen en een chip voor verbeterde behandeling van hart- en vaatziekten.

Een organ-on-a-chip is een vloeistofsysteem met microkanalen, met daarin een reservoir voor levend celmateriaal. Het mini-orgaan krijgt voeding vanuit de kanalen, zodat de levensechte situatie wordt nagebootst. Op die manier wordt mogelijk om de reactie van het celmateriaal te testen, op bijvoorbeeld medicatie, te testen.

Het doel van het zogeheten 'PLURIMACULA'-project is om een organ-on-chip model te maken van het buitenste weefsel van het netvlies. Aan het eind van het project, met een looptijd van anderhalf jaar, verwachten de onderzoekers een eerste prototype van het organ-on-a-chip te hebben, hebben ze in detail bestudeerd of het de ziekteprocessen op een accurate manier weergeeft, en verschillende remedies uitgeprobeerd.

Het project brengt een consortium samen van technische wetenschappers, stamcelbiologen, genetici en artsen van de Universiteit Twente, LUMC en Radboudumc. Zij gaan ook samenwerken met Boehringer Ingelheim, een onderzoeksgedreven farmaceutisch bedrijf dat werkt met menselijk materiaal, niet met proefdieren.

HEART-ON-A-CHIP

De partners in dit project gaan een hart-op-een chip screening platform ontwikkelen om nieuwe medicijnen te kunnen identificeren die het risico op hart- en vaatziekten, door het enzym lipoproteïne lipase te activeren.

Lipoproteine lipase (LPL) speelt een sleutelron in de stofwisseling en heeft  recent veel aandacht gekregen als nieuwe ‘druggable target’ voor het terugdringen van het ziekterisico. Op de identificatie van LPL-activerende kleine moleculen wordt nog in spanning gewacht. Het vinden van de juiste stof is ingewikkeld doordat er overspraak is tussen de endotheelcellen en het metabolisch actieve weefsel.

Om die reden wordt een microfluidische chip ontwikkeld die het 3D hartweefsel in contact brengt met een monolaag van endotheelcellen, op basis van menselijke stamcellen, waarmee een vloeistofkanaal is 'bekleed'. Als het heart-on-a-chip model werkt dan kunnen grote bibliotheken van verschillende LPL-kandidaten getest worden die kunnen dienen als medicijn tegen CVD.

In dit project werkt de Universiteit Twente samen met het LUMC en River Biomedics.

CHIP-ME

CHIP-ME wil een modulair en veelzijdig multi-orgaanplatform ontwikkelen dat gebruikt maakt van microkanalen en gevasculariseerde mini-organen om te onderzoeken hoe bijvoorbeeld een borsttumor de interactie aangaat met een uitzaaiing in botweefsel.

CHIP-ME gaat eerst verschillende typen mini-organen kweken, die vervolgens voorzien van doorbloeding, zodat er orgaan-specifieke modules ontstaan. Vervolgens gaat het onderzoek vooral over de circulatie tussen de organen die de communicatie van de modules op gang brengt.

In dit project werkt de Universiteit Twente samen met het UMCU, VyCap, Fluigent en BEOnChip.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!