Augmented reality werkt tegen fantoompijn

ma 5 december 2016 - 22:43
Nieuws

Fantoompijn, pijn die mensen voelen aan een lichaamsdeel dat geamputeerd is, kan deels worden bestreden door het inzetten van augmented reality. Wetenschappers aan de Chalmers University of Technology hebben dit onlangs ontdekt.

Maar liefst 14 mensen met geamputeerde armen deden mee aan een eerste klinisch onderzoek, dat bestond uit twaalf sessies en waarbij augmented reality (AR) werd ingezet. Na de 12 sessies was de fantoompijn bij hen gehalveerd en bleken ze de helft minder problemen te ondervinden, die ze normaal gesproken merkten tijdens hun dagelijkse activiteiten en slaap.

De deelnemers aan het onderzoek kregen sensoren op hun stomp die de signalen van de spieren herkenden. De signalen werden opgevangen en geanalyseerd, waarna ze werden omgezet in bewegingen als het openen van de hand of het draaien van de pols. De deelnemers werden voor een televisie geplaatst met een webcam. Op het scherm werd een arm geprojecteerd die de deelnemer met de spieren kon bedienen.

Remmen met de vuist

Uiteindelijk werden op het scherm de webcambeelden en de armprojectie gecombineerd met augmented reality. Zo lijkt het alsof de geprojecteerde hand daadwerkelijk aan de deelnemer is verbonden. Ook kon men racen waarbij met 'virtuele hand' gas moest worden gegeven door de hand te openen en remmen deed men door de hand tot een vuist te maken.

De resultaten worden door de universiteit bemoedigend genoemd, vooral omdat andere methoden niet lijken te helpen. Vier patiënten die pijnmedicatie namen slikten na behandeling minder medicijnen. Zes maanden na het klinische onderzoek waren de resultaten ervan nog steeds merkbaar voor de proefpersonen. Het lijkt erop dat de behandeling dus een langdurig effect heeft.


###fantoompijn###




Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!