MMC gaat VR inzetten om patiënten op moeilijke behandeling voor te bereiden

za 2 juli 2016 - 18:11
Nieuws

Het Máxima Medisch Centrum (MMC) gaat, naar eigen zeggen als eerste ziekenhuis, patiënten met virtual reality voorbereiden op behandelingen waar ze tegenop zien. Het MMC zet daarvoor de Infor-Med-oplossing in van arts-onderzoeker Stefan Van Rooijen en chirurg Gerrit Sloter van het MMC. Voor aanstaande moeders kan het gaan om een bevalling via de keizersnede, voor kinderen bijvoorbeeld het verwijderen van gips. Met een virtuele bril kunnen zij voorlichtingsvideo’s in 360 graden bekijken en zo precies ervaren wat er in het ziekenhuis gaat gebeuren. Deze realistische beleving moet de patiënt meer controle en vertrouwen bieden, waardoor de angst vermindert. Zo is tenminste de bedoeling.

Door zorgverleners zelf ontwikkeld

De Infor-Med is volgens het MMC uniek omdat het door zorgverleners zelf is ontwikkeld en volledig is geënt op de moderne informatiebehoefte van patiënten. Slooter zegt hierover op de website van het MMC: “Patiënten hebben aangegeven dat ze behoefte hebben aan een levensechte beleving om vooraf te weten wat ze in het ziekenhuis te wachten staat. Een standaard folder blijkt daarin niet afdoende.”

Onlangs is, met technische ondersteuning van de Health Innovation Campus, Brainport Development en Visyon360, een eerste virtual reality-video gelanceerd die kinderen in het Máxima voorbereidt op bloedprikken. Er zijn sindsdien meerdere video’s gemaakt over behandelingen waar veel patiënten angstig voor zijn: een keizersnede of gips afzagen bij een kind. Verder zijn er voorlichtingsvideo’s over zaken zoals abnormaal vaginaal bloedverlies bij vrouwen en over liesbreukoperaties - waarvoor in MMC veel aandacht is.

Patiënten kunnen de Infor-Med oplossing overal gebruiken, mits ze over een VR-bril en een daaraan gekoppelde smartphone beschikken. Op de VR-bril of de smartphone moet de speciale Infor-Med app gebruik worden die in een appstore gedownload kan worden. Stefan van Rooijen stelt dat het lijkt alsof de patiënt ter plekke is, zo levensecht zou de VR-ervaring zijn.

Angst wegnemen via VR-ervaring

Volgens gynaecoloog Martina Porat past de virtual reality-ervaring naadloos in het Family Centered Care concept van het Vrouw Moeder Kind-centrum, om angst zoveel mogelijk weg te nemen en vrouwen een actieve rol te geven rond hun keizersnede. In een folder of mondeling kun je vrouwen niet volledig voorbereiden op deze ingrijpende ervaring. Zolang je het niet zelf beleeft, blijft het abstract en onwerkelijk. Dat is precies de kracht en de meerwaarde van deze innovatie. Vrouwen krijgen een realistisch beeld van wat er gaat gebeuren.

Ook voor kinderen met een gebroken arm of been is er een virtual reality-video. Met de speciale bril op kunnen ze ervaren dat het doorzagen van het gips niet zo eng is als het lijkt. “Het mooie aan deze innovatie is dat het direct winst oplevert voor de patiënt. De kracht zit in de beleving. Als je het gevoel hebt dat je iets al een keer hebt ervaren, hoef je niet meer bang te zijn”, vertelt MMC chirurg en mede-initiatiefnemer Gerrit Slooter, die in dit project de behoeften van artsen en patiënten met elkaar verbindt. Volgens Slooter krijgt virtual reality de komende jaren binnen MMC een prominente plek in de voorlichting aan patiënten.

Infor-Med volgt op VisitU

Infor-Med volgt op de VisitU, een eerdere vinding van Stefan van Rooijen die MMC met succes op de kinderafdeling heeft doorgevoerd. Met een virtuele bril kunnen jonge patiëntjes via een livestreamverbinding contact leggen met hun familie om zich zo thuis te wanen. De nieuwe technologie maakt een ziekenhuisopname voor kinderen een stuk aangenamer en bevordert daarmee hun herstel.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!