Het project Stevit krijgt 298.000 euro subsidie van de Stimuleringsregeling eHealth Thuis (SET) van het ministerie van VWS. Daardoor wordt het voor 300 patiënten in de wijk Stevenshof in Leiden mogelijk om thuis hun gezondheid te meten. Reos verzorgde de aanvraag van deze subsidie in opdracht van huisartsenpraktijk Stevenshof, het LUMC, Rijncoepel en Zorg en Zekerheid en verzorgt ook de projectleiding van Stevit.
Patiënten krijgen via de huisartsenpraktijk The Box, die door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is ontwikkeld. Die bevat onder andere een digitale weegschaal, een bloeddrukmeter, een stappenteller en een app. De arts monitort op afstand, roept patiënten op bij grote meetafwijkingen en een deel van de bezoeken aan de huisarts wordt vervangen door een beeldverbinding. Daardoor hoeven patiënten minder vaak naar de huisartsenpraktijk.
Het project Stevit is onderdeel van het programma ‘Gezonde zorg, gezonde regio’, waarin gekeken wordt hoe kennistechnologie kan worden ingezet om de juiste zorg op de juiste plek te bieden. Doel van de Stimuleringsregeling eHealth Thuis (SET) is om ouderen en mensen met een (risico op) chronische ziekte of beperking die thuis wonen langer zelfstandig thuis laten wonen met behulp van e-health.
Het project wordt uitgevoerd in de wijk Stevenshof omdat het goed aansluit bij het programma Stevenshof Vitaal, waarin bewoners, zorg- en welzijnsorganisaties, de gemeente Leiden, Zorg en Zekerheid en ondernemers uit de wijk zich gezamenlijk sterk maken voor een sociale en gezonde wijk waar iedereen prettig kan leven.
Eerste SET-subsidie naar Basalt
De eerste subsidieaanvraag binnen de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) werd in mei toegekend aan revalidatiecentrum Basalt. Met de subsidie kan de organisatie naar eigen zeggen een belangrijke stap voorwaarts maken in de dagelijkse toepassing van e-health in de revalidatiebehandeling. De subsidie werd toegekend op basis van het project Fast@HOME, dat thuis revalideren voor mensen na een beroerte mogelijk maakt.
De subsidieregeling stelt voor de komende drie jaar in totaal 90 miljoen euro beschikbaar. SET werd in 2018 aangekondigd en loopt tot en met 31 december 2021. De regeling ging in maart van start.
‘Aanvragen SET niet eenvoudig’
ActiZ zei afgelopen zomer signalen te krijgen dat het aanvragen van subsidieregelingen voor e-health in praktijk niet makkelijk is. ActiZ kreeg het signaal dat de drempel voor kleine zorgaanbieders te hoog is. 50% (van minimaal 125.000 euro) van de kosten zelf dragen is voor hen een te grote barrière. Het ministerie van VWS liet daarop weten dat kleinere partijen hiervoor het beste de samenwerking kunnen opzoeken.
Volgens ActiZ is ook niet niet duidelijk wat verstaan wordt onder robotica. Robotica valt niet per definitie buiten de regeling, zo bleek.