Thuis bloeddruk meten leidt tot onnauwkeurige getallen

vr 9 september 2016 - 12:35
Nieuws

In een artikel in het Hypertension Journal blijkt dat thuis bloeddruk meten niet voor iedereen is weggelegd. Niet alle bloeddrukmeters zijn gelijk, lijkt het. Onderzoek gedaan in Italië wijst uit dat thuismetingen niet altijd even accuraat zijn, als ze niet exact goed uitgevoerd worden. Dat leidt tot valse rapporten van verhoogde bloeddruk in vergelijking met metingen gedaan bij en door een arts.

Niet onder het hart

Het probleem lijkt te zitten in de positionering van de pols, zo suggereren de onderzoekers. Ze hebben in dit onderzoek 720 mensen opgeleid om polsbanden te gebruiken om vervolgens hun bloeddruk te meten in hun huis en op de praktijk van de arts met zowel de polsband als met de band om de bovenarm. Daarna werd de patiënten gevraagd om een week lang elke ochtend met beide apparaten de bloeddruk op te meten. Het grootste deel van de patiënten, maar liefst 620, bleek thuis onnauwkeurige metingen te verrichten. 433 patiënten zaten er zelfs naast met 10 mm/Hg.

Dr. Edoardo Casiglia, een klinische hypertensiespecialist aan de Universiteit van Padua, Italië en hoofdauteur van dit onderzoek vertelde aan Reuters dat de enige manier om de bloeddruk consequent te controleren is om de patiënt het meten thuis toe te vertrouwen. Maar ze kwamen erachter dat veel patiënten het meetapparaat onder het hart lieten rusten, waardoor er ten onrechte te hoge cijfers ontstonden dat artsen aanmoedigde onnodig de doseringen van de medicatie te verhogen.

Slecht geheugen  

"Veel van de apparaten die beschikbaar zijn, zijn betrouwbaar en goed", zegt Casiglia. "Onlangs zijn er veel polsbanden op de markt verschenen, maar die werken alleen accuraat als de pols precies op hartniveau wordt geplaatst.” De onderzoekers concludeerden dat het gebruik van bloedrukbanden voor thuismetingen leidt tot "regelmatig voorkomende foutief verhoogde bloeddrukwaarden," en schreven dit toe aan slecht geheugen en slechte uitvoering van de instructies door de patiënten.

"Zelfs na een training kwamen we erachter dat het kiezen van de juiste positie van de pols grotendeels afhangt van het cognitieve patroon, dat kan worden beïnvloed door leeftijd en opleiding," zei Casiglia. "Dit is de reden waarom de polsbanden nog niet voor iedereen even goed zijn."

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!