Oncologische thuiszorg: de juiste zorg op de juiste plek

ma 10 februari 2020 - 10:40
Thuiszorg-Artikel100220
Tweedelijn
Nieuws

Patiënten van Saxenburgh kunnen vanaf nu ook thuis oncologische zorg van een gespecialiseerd verpleegkundige ontvangen. Een initiatief dat bijdraagt aan de doelstelling ' de juiste zorg op de juiste plek' en het streven om zorg voor patiënten comfortabeler en efficiënter te maken. Het ziekenhuis werkt hiervoor samen met twee thuiszorg aanbieders, Carinova en Icare, zorgverzekeraar Zilveren Kruis en Regio Apotheek Vechtdal.

Patiënten die behandeld worden voor kanker brengen veel tijd door in het ziekenhuis. Enkele jaren geleden wilden verpleegkundig specialist oncologie Gerlinda Veurink en internist-oncoloog Ruud Blankenburgh weten of dat veranderd kon worden. Na gesprekken met thuiszorg aanbieders werd een thuiszorgpilot gestart voor de behandeling van kankerpatiënten.

Succesvolle pilot

Tijdens de pilot moest blijken of de kwaliteit van de zorgverlening goed en veilig waren. De pilot bleek succesvol en de gestelde doelen werden gehaald. Zowel patiënten als zorgverleners waren enthousiast en de resultaten en ervaringen waren positief.

Naar aanleiding van deze resultaten heeft Saxenburgh samen met Carinova, Icare, Zilveren Kruis en de regio apotheek besloten de oncologische thuiszorg voort te zetten en verder uit te breiden. “Met onze speciale volledig elektrische bezorgauto ontvangen patiënten de chemotherapie op een veilige en verantwoorde manier thuis”, aldus Frank Bruggeman van de regio apotheek.

Oncologische thuiszorg niet voor iedereen

Niet alle oncologiepatiënten komen in aanmerking voor thuisbehandelingen. "In de eerste plaats moet het veilig zijn. En het moet logistiek haalbaar zijn. Voorlopig biedt Saxenburgh kankerbehandelingen thuis aan in de vorm van injecties, tabletten en langdurige behandeling waarvoor patiënten normaal gesproken wel 2 tot 3 dagen worden opgenomen in het ziekenhuis," zegt internist-oncoloog Ruud Blankenburgh.

Het Isala ziekenhuis in Zwolle biedt ook al enige tijd oncologische thuiszorg. Het afgelopen jaar zijn daar ongeveer 650 oncologische behandelingen thuis uitgevoerd. Eind vorig jaar werd bekend dat het Isala het oncologische thuiszorgproject uitgebreid heeft naar vijf dagen per week.

Het verplaatsen van ziekenhuiszorg naar de thuissituatie zal in de toekomst steeds meer gebeuren, zo verwachten verpleegkundige Veurink en internist Blankenburgh. “Er zal meer over de muren van het ziekenhuis worden gewerkt, samenwerking met thuiszorgaanbieders en huisartsen en apothekers zal intensiever worden. Onder andere ontwikkelingen in de medische technologie maken dit mogelijk."

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!